5. mars 2012

To mobiletui og noen tanker om Pinterest

Disse to mobiletuiene ble sydd for en stund siden og de ligger allerede i Eplabutikken min. Som vanlig har jeg brukt stoffer fra Åhlens. Min lokale Åhlensbutikk har dessverre sluttet å selge metervarer, så nå må jeg vel gå på stoffjakt andre steder. Liker veldig godt disse stødige bomullsstoffene. De egner seg også kjempegodt til å sy vesker av!


Så tenkte jeg å dele noen tanker med dere rundt Pinterest.

Pinterest er et nettsted der en som medlem kan samle bilder fra nettet. Bildene organiserer man etter interessefelt og lager seg på den måten inspirasjonstavler. Så kan man se på hverandes tavler, kommentere og kopiere bilder til egne tavler.
Så langt, alt vel.

Idet siste har det vært en økende debatt omkring lovligheten rundt Pinterest og det som foregår der. 
Som medlem av Pinterest godtar man vilkårene som eierene Cold Brew Labs har vedtatt.

For det første er brukerne ansvarlige for at de bildene de "pinner" enten er deres egne eller at de har fått godkjennelse fra eierne av bildene til å pinne dem.
I praksis pinnes det bare i vei uten å be om tillatelse. Ved siste opptelling fant jeg 95 bilder fra min blogg ute på Pinterest. Ingen hadde på forhånd spurt meg om lov til å bruke mine bilder der.

For det andre gir man Cold Brew Labs full råderett over bildene på nettstedet. De gis fullmakt til bl.a å lagre,  kopiere, lisensiere, distribuere, overføre og selge bildene. Her hos Lekaquilt kan dere lese mer om dette.

Når man legger ut et bilde på Pinterest skal man kredittere kilden. Mange gjør ikke det.
Og selv om en linker til kilden og oppgir navnet på opphavspersonen, har man likevel tatt en annens verk og brukt det på nytt. Dette er brudd på Åndsverksloven.

Jeg mener ikke å ødelegge Pinterest-moroa for noen med dette, men jeg synes det er viktig at vi vet hva vi holder på med. Hva andre gjør med sine egne bilder er opp til dem, men jeg liker ikke at de tar avgjørelser på vegne av mine bilder.


Hvis du ønsker å finne ut om noen av dine bloggbilder er på Pinterest, kan du bruke denne linken:

http://pinterest.com/source/your blogname.blogspot.com

Der det står "your blogname" skal du skrive inn ditt bloggnavn, men uten http:// foran. Hos meg skriver jeg inn timotei-timotei.

Ønsker du å forhindre at dine bilder kan kopieres over til Pinterest uten ditt samtykke, kan du lime inn en kode i headeren din. Her hos Lekaquilt kan du se hvordan det kan gjøres.


Jeg anbefaler også disse artiklene:
18 kommentarer:

 1. Hola,

  Un blog precioso.

  Un beso. Raquel i Neus

  SvarSlett
 2. Ein må vel logge seg inn der først, for eg finn ikkje "bloggnamn"?

  SvarSlett
 3. Heia, Veldig bra! Klem Lena

  SvarSlett
 4. tusen takk for verdifullt tips. Jeg har aldri vært inne på Pinetrest, men sjekket linken du oppgav og fant til min store forskrekkelse mange av mine bilder der........er det ikke alltid sånn: jeg synes det er så positivt å kunne utveksle håndarbeider med andre bloggere, men alltid må verden infiseres av ett eller annet.... :-(

  SvarSlett
 5. Hei. Jeg fant bloggen din på epla, og vil legge meg til som følger. Har vært innom butikken din og kikket også. Så flink du er! Gleder meg til å følge deg videre.

  SvarSlett
 6. Absolutt interessant informasjon! Jeg fant ingen bilder fra min blogg, men så at det lå mange fra din. Jeg fikk "feilmelding" da jeg testet min, og det betyr nok at det ikke ligger noen der. (404 - siden finnes ikke...)

  Mange av bildene dine så ut som "EPLA-bilder". Kan det være at det letes der?

  I alle fall, det er ulogvis det som gjøres. Mange er nok ikke helt klar over det, så fint at du gir informasjon. Kanskje noen tenker seg om en gang til. Vi kan jo håpe!

  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 7. Hei, denne verden er ikke alltid like lett å rydde opp i. Jeg fant engang mitt hekleetui der. Med spørsmål til en annen om hun kunne sy slike. Ja, det var ikke vanskelig svarte hun.-hun måtte bare få oppgitt målene. Jeg ble så paff at jeg holdt på å dåne. Den gangen søkte jeg på navnet mitt det var slik jeg kom frem til det. Til og med denne korrespodansen fikk jeg med meg. Hm...

  SvarSlett
 8. Ja dataverden setter spor. Nyttig informasjon

  SvarSlett
 9. Takk for nyttig info. Dette var en vekker. Jeg kommer til å holde meg unna Pinterest.

  SvarSlett
 10. Hei! Er det mulig å få en tutorial på hvordan du lager disse? :)

  SvarSlett
 11. Ja, då blei det ein kommentar til... takk for mail.

  SvarSlett
 12. Hei igjen. Ville bare fortelle at jeg har linket til ditt innlegg fra min blogg. Håper det er greit.

  SvarSlett
 13. Takk for tipset! Aldri vært inne på den siden.. men greit å vite for fremtiden :)

  Mobiletuiene var kjemepfine :) Ser knotete ur å lage :)

  Klem :)

  SvarSlett
 14. Takk for nyttig info. dette var jeg virkelig ikke klar over. Vet at det er noen av mine bilder der og nei; ingen har spurt om tillatelse for bruk av disse bildene.
  Det jeg ble mest overrasket over var at andre da kan benytte mine bilder til kommersielt bruk uten mitt samtykke. Det liker jeg ikke!!

  SvarSlett
 15. Takk for nyttig og oppklarende nformasjon. Visste ikke engang at det var noe heter Pinterest. Har aldri vært innom der, men nå skal jeg ta en titt.

  SvarSlett
 16. Takk for gjennomgang av Pinterest og problemstillingar rundt det. Eg har såvidt vore inne på Pinterest og sett, og syns det verka som ein god ide, men eg ser no at sida ( som alltid ) har minst to sider.

  God helg!

  SvarSlett
 17. Dette var nyttig lesing, hadde faktisk tenkt å hive meg inn i pintrest-verden i kveld, men etter denne lesingen drøyer jeg det i alle fall til jeg har fått lest litt mer om det.
  Prøvde linken din for å se etter bildene mine, men fikk ikke linken til å virke.

  SvarSlett
 18. Jeg kom meg inn etter hvert og fant en link til bloggen min. Jeg har lagt ut av et tre som er heklet inn av en dame i Australia (tror jeg) og jeg har linket til hennes hjemmeside under bildet - alikevel har noen pinnet bildet fra min blogg, lagt det ut på pintrest som "Truly awesome yarn bomb, in Norway", den er repinnet to ganger... Det er et flott tre og jeg kan gjerne ta æren for det men....

  SvarSlett